Het kopen of huren van een nieuwe woning is een ingewikkeld traject. Zeker in tijden van woningcrisis en de corona pandemie is het handig om een checklist bij te houden. Vraag jezelf daarom af wat je wilt weten. Online zijn er uitgebreide bronnen te vinden voor diverse onderwerpen. Je zult merken dat veel voor zichzelf spreekt maar je weet van te voren vaak niet wat je niet weet en dat maakt het lastig. De meeste Nederlanders verhuizen ongeveer zeven keer in hun leven, maar nooit gaat de verhuizing hetzelfde als de vorige. Wellicht dat de grote lijnen gelijk blijven wanneer je bijvoorbeeld van de ene huurwoning naar de andere huurwoning verhuist, maar de uiteindelijke ervaring achteraf zal verschillen. Wanneer je voor het eerst een eigen appartement koopt kom je in aanraking met de VvE (Vereniging van Eigenaren) die je niet kunt kiezen. De checklist verschilt per persoon en per situatie. Verzamel zodoende per onderwerp voldoende informatie dat relevant is voor jou en je eventuele partner. Wat in ieder geval voor iedereen hetzelfde geldt is de verhuizing van materiaal. Je kunt zelf de verhuizing uitvoeren, maar dat is waarschijnlijk niet het enige wat er geregeld moet worden. Zodoende kun je verhuisbedrijven benaderen om te vragen om een offerte. Vaak doen zij niet alleen het fysieke werk van meubels tillen en spullen vervoeren. Vaak kun je er benodigdheden bestellen die noodzakelijk zijn voor het verhuizen zoals verhuisdozen of voeren zij kleine klusjes uit zoals het verwijderen van de vloer.
Veranderen of behouden van energieleverancier
Tijdens de verhuizing komt er veel op je af en is de kans groot dat je iets vergeet. Een belangrijk onderdeel is om de meterstanden te noteren zodra de sleutels van zowel de oude als nieuwe woning worden overhandigd. Je kunt na twee maanden een eindafrekening krijgen. Het is mogelijk om de leverancier van je voormalige woning over te zetten op de nieuwe woning, echter is het mogelijk dat je bijvoorbeeld geen gas nodig hebt vanwege stadsverwarming. Van nature zijn mensen geneigd om niet veel te veranderen en te blijven bij het bekende, echter merkt het Autoriteit Consument & Markt (ACM) – die toezicht houdt op de energie – dat mensen steeds vaker na een jaar overstappen van energie leverancier. Dit komt doordat het overstappen altijd financieel aantrekkelijker is door de welkomstbonus. Bij het overstappen kun je besparen op energie uitgaven. Weten wat het veranderen van energieleverancier voor jou kan betekenen? Raadpleeg een energievergelijker.
In aanmerking komen voor een sociale-huurwoning
Voor starters is het lastig om een eigen huis te kopen. Vaak moet je veel geld sparen en heb je een hoog inkomen nodig. Voor Nederlanders met minder hoge inkomen kan een sociale huurwoning uitkomst bieden. Kijk hier wat de voorwaarden sociale huurwoning zijn om te weten of je in aanmerking kan komen.
Duurzaam wonen in 2020
De huidige generatie is als eerst bewust geraakt van broeikasgassen en de schade die de mens verricht aan het milieu. Ieder beetje helpt en dat geldt ook voor wonen. De Nederlandse regering looft vele subsidies uit aan elektrische laadpalen, zonnepanelen, warmtepompen en andere duurzaamheidsmaatregelen. Online kun je veel informatie vinden over bijvoorbeeld subsidie bij de overheid aanvragen voor warmtepompen.